Bjelobrada čigra

Whiskered terns (Chlidonias hybridus), feeding time. Bjelobrade čigre, hranjenje.

Whiskered terns (Chlidonias hybridus)

Bjelobrada čigra (znastveno ime Chlidonias hybridus, eng. ime Whiskered tern) je ptica selica koja dolazi u naše krajeve u svibnju, a odlazi u kolovozu. Prisutna je na 4 kontinenta: Europa, Afrika, Azija i Australija. U europskoj populaciji sve ptice su selice dok na ostalim kontinentima ima čigri koje su i stanarice. Bjelobrada čigra je teška oko 80g, dugačka oko 26cm i ima raspon krila oko 68cm. Vizualne razlike u boji između mužjaka i ženke nema ali su ženke ipak manjeg rasta od mužjaka. Ova vrsta čigre gotovo da i nema plivajuće kožice među prstima tako da im je hodanje po bilju lakše. Gnijezdi se na mirnim i stajaćim vodama. Tijekom gnježđenja obično formiraju kolonije i od nekoliko stotina parova tako da u grupi lakše ometaju i tjeraju predatore kao što su ptice grabljivice. Gnijezdo postavljaju na plutajućem bilju tako da prikupe nešto ostataka od bilja i svega nekoliko cm iznad vode formiraju gnijezdo u kojeg polažu 2-3 jaja. Nakon inkubacije od 18-20 dana na svijet dolaze ptići koji po tijelu imaju dosta smeđeg perja te su bolje prilagođeni izgledu okoline gnijezda. Ispod je slika mladih bjelobradih čigri starih oko mjesec dana koje već mogu letjeti:

Whiskered terns (Chlidonias hybridus), juveniles. Bjelobrada čigra.

Whiskered terns (Chlidonias hybridus)

Love ribu, krupnije kukce, sitnije žabe. Plijen love vješto tako da se obrušavaju na njega pa tako i na ribu u vodi. Obično love u radijusu 1-2km od kolonije gdje se gnijezde. Kao i druge čigre, bjelobrada čigra puno vremena provodi u zraku i vrlo je elegantan letač. Iako ima veliki raspon krila u letu može izvoditi razne letačke vještine, od lebdenja na mjestu, leta unatrag do okomitog obrušavanja u vodu. Već nakon 4 tjedna starosti ptići su sposobni letjeti. U kolovozu odrasle ptice odlaze, dok se mlade ptice neko vrijeme zadržavaju i tek u jesen odlaze u toplije krajeve. Spolnu zrelost doživljavaju sa 2 godine starosti. Procjena je da je brojnost europske populacije u zadnjih 20 godina u smanjenju, većinom zbog ugrožavanja gnjezdilišta. Podizanje razine vode zbog oluja ili regulacija vodotoka ugrožava gnježđenje bjelobrade čigre. Na svjetskoj razini bjelobrada čigra nije ugrožena vrsta.

Na kratkom videu ispod teksta, snimljenom kod nas u Hrvatskoj, može se vidjeti kako odrasla jedinka uoči nevremena donosi komade bilja kako bi osigurala da se mladi ptići lakše održavaju na površini vode u slučaju dizanja razine vode.

Whiskered tern from Miroslav Maric on Vimeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *